Home » , , » Dagnja

Dagnja

Napisao Volim životinje uponedjeljak, 10. prosinca 2012. | 18:11




Autor: Roberta F.
Dagnja pripada obitelji dagnji-Mytilidae,sa znastvenim nazivom Mystilus galloprovincialis.Naši ribari je još nazivaju raznim imenima kao: pedoć.Njezina dužina doseže maksimalno uduljinu do 150 mmi dosegne težinu do 0,20dg.

Dagnja je jestiva školjka,kojoj je meso ukusno kuhano i sirovo a i vrlo je hranjivo.Velike količine dagnji konzerviraju u kutijama i spremaju se u duboko zaleđivanje.Ljuska se iskorištava za mljevenje kao dodatana hrana životinjama,a zatim kao umjetno gnjojivo,te kao dodatak za moderne ceste.

Dagnja osim čovjeka ima i mnogo neprijatelja.Napadaju je ribe jakih čeljusti,morske zvijezde i rakovi.Hrani se planktonima,organskim letećim česticama i algama.Dagnja je dvospolac i vrlo je plodna,tako da ispušta do 25.milijuna jaja a mrijesti se dva puta godišnje-u rano proljeće i kasnu jesen.Njezina ličinka lebdi u vodi,a nakon što se prilijepi za stijenu,poćinje rasti.One se pričvršćuju za podlogu nitima koje omogućuju da ih ne odnesu valovi i morske struje.Za oseke se nađe na suhom pa čvrsto zatvori ljušture tako satima može ostati bez vode.

Dagnje se mogu uzgajati na konopima i uz pomoć bova koje održavaju konope na površini mora.Mlađ za uzgoj dagnji se skida sa konopa na plantažama i stavlja se u posebne plastične mreže namijenjene za uzgoj dagnji.U Istri i Kvarneru najpoznatija su uzgajališa u Istri Limski kanal,Santa Marina i okolica Umaga dok na kvarneru nema uzgajališta dagnji.

Dagnja po mišljenju većine sportskih ribolovaca je najbolja meka zbog pohlepnosti riba koje ju jedu.Problem sa dagnjom kod sportskih ribolovaca-udičara je što je vrlo sluzava i mekana pa većina ribolovaca ju sosoljava ili lagano prokuhava ali najbolja je svježa zbog sluzavosti koju ispušta.

Temeljem Naredbe o zaštiti riba i drugih morskih organizma dagnja se nesmije skupljati,loviti i stavljati u promet ispod 5 cm.
Podijeli ovj post :

Objavi komentar