Home » , , » Pagar

Pagar

Napisao Volim životinje uponedjeljak, 10. prosinca 2012. | 17:07




Pagar (lat. Pagrus pagrus) je morska riba iz porodice ljuskavki. Uz duž Jadranske obale ribari ga nazivaju još

parag, pagra, pagarić, albun, crvenac, fag, hvag.

Pagar izgledom jako nalikuje na zubatca. Gornji dio tijela pagra je rubin crvene boje, po bokovima je ružičastosrebrn, dok mu je trbuh bijel. Neki primjerci imaju uzdužne pruge nestalne boje dok su im vrhovi peraja plavo obrubljeni. Oči su mu spojene plavom premosnicom a ispod oka se pruža tamno crvena crta. Vretenastog je tijela, spljoštenog na bokovima ali širokog po sredini.Repna peraja je pravilnog oblika, malo urezana u sredini a gornja je nešto veća od donje.

Pagar raste do najviše 75 cm duljine i 9,5 kg težine, a prosječna težina se kreće se oko 0,5 kg.

Rasprostranjen je diljem Jadrana no najučestaliji je uz vanjske obale dalmatinskih otoka, a zapadna obala Istre je područje gdje se izuzetno rijetko susreće.

Pagar se rado zadržava oko svih potonulih predmeta, olupina brodova i zrakoplova. Pagar ne živi u jatu. Kreće se na dubinama izmedu 10 i 160 m, najčešće između 30 i 100 m. Krajem ljeta, pred mrijest, najviše se zadržava na dubinama od oko 30 m.

Pagar progoni i snažnim zubima kida plijen. Najdraža hrana su mu male ribe kao špar, bukva, arbun, ušata, srdela i druge manje ribe ali i lignje, sipe i rakovi.

Pagar se mrijesti ljeti, kada temperatura mora dosegne 18 stupnjeva na dubinama u kojima obitava.Pripada životnoj zajednici bentosa.Pagar je izuzetno kvalitetna i ukusna riba a zbog velike potražnje uzgaja se i u marikulturi.Pagararovo meso je dosta cijenjeno, ali ipak lošije od mesa zubatca.Priprema se kuhanjem,prženjem na žaru.Prikladan je za brodet pomiješan sa ostalom ribom.


U Jadranskome moru živi još jedna vrsta iz roda Pagrus,a to je pagar s hrvatskim nazivom PAGAR BARJAKTAR,koji se od običnoga pagara razlikuje po tome što ima upadljivu leđnu peraju s istaknutom trećom šipčicom koja je trostruko veća od druge šipčice.
Podijeli ovj post :

Objavi komentar